Blogger Widgets

miercuri, 4 martie 2015

Biciclisti si bicicliste, uniti-va!



Stiu, suna ca o lozica rasuflata, dar se poarta discursurile combatante si eu vreau sa tin pasul cu “moda”.
Si fac parte din mai multe societati secrete (ei bine, acum nu mai sunt secrete), cele ale iubitoarelor de barbosi, ochelaristi si biciclete.

Ieri mi-a fost atrasa atentia de un afis mare pe Bdul Dacia - organizarea unui referendum cu privire la construirea unei piste de biciclete Oradea – Baile 1Mai- Baile Felix. In urma unor investigatii realizate de prietenul (sau e prietena?) Google, am inteles ca de fapt e vorba de organizarea unui referendum privind “alipirea” (sticky stuff ;) ) comunei Sanmartin la Oradea. Draguta totusi chestiuta aceasta de marketing – hai sa ne folosim de biciclete sa atragem mai multi oameni la vot! Stim noi, healthy living, cool outfit, cool people. Ahaaaa… Ok, nu ma deranjeaza ideea, Desi, din punctul meu de vedere, Oradea are nevoie de foarte multe investitii si toti acei bani care vor lua calea proiectelor din Sanmartin &Co ar putea fi foarte bine folositi in urbe. Este doar un punct de vedere personal al unei persoane care locuieste intr-un oras in care, de foarte multe ori, mizeria este ascunsa sub covor.

Ce nu pot eu sa inteleg este de ce ai construi asemenea piste in afara orasului, iar in oras e vai de lume si trebuie sa mergi in multe locuri cu bicicleta in spate. Asta daca nu vrei sa te opreasca politia si sa te amendeze. Nu ar trebui construita mai intai o retea de piste de biciclete in Oradea ca sa pot ajunge de acasa pana unde vreau? De exemplu, ca sa ajung la Era Park, cam pe unde ar trebui sa traversez ca sa nu sfarsesc sub rotile vreunei masini de mare tonaj? Sau cum sa circuli pe o pista cu o asemenea latime?

IMG_4660-1-4
Sau cum sa faci giumbuslucuri peste o asemenea groapa?
IMG_4670-1-2
S-or fi gandit ca ti-ai putea lega bita de vreunul din stalpi??
IMG_4661-1-2 IMG_2748-1
Aceasta fotografie imi place cel mai mult pentru ca te face sa gandesti mult, mult, mult …si bine
IMG_4677-1-2
Sunt curioasa daca vor construi o pista in Piata Unirii, grandiosul proiect pentru care chiar ar fi trebuit organizat un referendum. Eu nu ma consider o specialista in urbanism, dar uitand-ma la fotografii infatisand Oradea la inceput de secol XX, ma ingrozesc la gandul ca tot ce inseamna arhitectura, frumusete si unicitate vor fi distruse de nu stiu ce proiect pe care l-o fi castigat nu stiu ce firma prin nu stiu ce mijloace. Laudabile, totusi, actiunile edililor. Cand ma gandesc cum arata Strada Republicii, cu piatra cubica in care iti rupi tocurile la propriu, cu acele cutii enorme din lemn, cu vegetatie lipsa sau uscata (ca, de, la noi nu se poate vorbi de vegetatie “luxurianta”), cu tasnitoarele acelea de parca suntem in Bronx intr-o zi caniculara, nu imi ramane decat sa traiesc intr-o stare de beatitudine la gandul ca am fost binecuvantata sa vad lumina zilei si sa traiesc in aceasta urbe. Si il voi ruga pe tata sa imi imprumute la vara (daca se termina lucrarile pana atunci, daca nu prin 2018…) parasolarul din curte sa ma plimb prin Piata Unirii si sa stau la poala vreunui obelisc, gandindu-ma la vreun imparat local sau imaginandu-mi niste gladiatori contemporani sfasiindu-se intre ei. Si acum ma grabesc sa fac o investitie intr-o bicicleta fantastica care sa ma duca direct de acasa pana la preconizatele aquapark-uri si hotspot-uri din marea familie care va fi Oradea – SanMartin city.

Va pupicesc.

M.



Nota: fotografiile nu imi apartin, ci au fost preluate de aici: http://oradeamagazin.ro/piste-de-biciclete-cu-probleme-1459/

Un comentariu: